VIA University College en de R.U.M.-Chair: Voorloper in Duurzame Praktijken
In een tijdperk waarin duurzaamheid centraal staat in wereldwijde zorgen, stappen onderwijsinstellingen naar voren om het voortouw te nemen in milieubewuste praktijken. Een dergelijke instelling die significante stappen onderneemt, is Via University College, dat onlangs de R.U.M.-Chair heeft geïntroduceerd. Dit innovatieve initiatief benadrukt duurzame principes, met een focus op het minimaliseren van de ecologische voetafdruk en het bevorderen van circulaire economiepraktijken.
Begrip van de R.U.M.-Chair
De R.U.M.-Chair symboliseert de toewijding van Via University College om duurzaamheid in zijn curriculum en cultuur te integreren. Ontworpen niet alleen als een iconisch meubelstuk, heeft de R.U.M.-Chair een dubbele functie: het biedt functionaliteit binnen klaslokalen en recreatiegebieden, terwijl het ook als katalysator dient voor discussies over duurzame praktijken zoals circulaire economie, grondstoffen voor iedereen, lage ecologische voetafdruk en meer.
Lage Ecologische Voetafdruk
Een van de belangrijkste doelen van het R.U.M.-Chair-project is om een lage ecologische voetafdruk gedurende de levenscyclus te waarborgen. Van het selecteren van materialen tot aan de productieprocessen, elk aspect is zorgvuldig overwogen om de milieueffecten te minimaliseren. De stoel is vervaardigd uit gerecyclede materialen die zijn ingezameld om de wereld van afval schoon te maken.
Zoals Henrikke Lockert-Hansen van VIA University College het verwoordt: "Een lage ecologische voetafdruk is van speciaal belang voor ons allemaal. We zijn dol op de R.U.M.-Chair die een lage voetafdruk van 15.2 Co2e Kg per stoel biedt, wat geweldig is en voor ons een kans om een van de uitdagingen van de wereld vandaag te ondersteunen. Ook zijn wij, de studenten, gefocust op de milieueffecten; het behouden van hulpbronnen voor hun toekomst speelt een rol in onze keuze voor de universiteit."
Bovendien omvat de productie van de R.U.M.-Chair afvalmaterialen van consumenten die worden gebruikt voor de R.U.M.-Chairs – en wanneer ze niet meer in gebruik zijn, worden de stoelen teruggehaald en de materialen opnieuw gebruikt – no waste en materialen voor toekomstige generaties. VIA University College vermijdt eenmalig te gebruiken meubels.
Omarmen van de Principes van de Circulaire Economie
Het concept van een circulaire economie wordt steeds vitaler naarmate we de uitdagingen van afval en uitputting van natuurlijke hulpbronnen onder ogen zien. De R.U.M.-Chair is ontworpen met dit principe in gedachten. In plaats van een eenmalig product te zijn, is het gebouwd om duurzaam en langdurig te zijn. Het ontwerp maakt eenvoudige reparaties en aanpassingen mogelijk, waardoor de levensduur wordt verlengd en de behoefte aan nieuwe hulpbronnen wordt geëlimineerd. Een universitaire omgeving kan hard zijn voor het interieur, dus de vervanging van individuele onderdelen is een aanzienlijk voordeel.
Daarnaast profiteert de school van het teruggaveprogramma voor de R.U.M.-Chair. Zodra stoelen het einde van hun levenscyclus bereiken, worden ze opgehaald, gerenoveerd en opnieuw geïntegreerd in het ecosysteem van de school of verantwoord gerecycled. Of gerecycled in de fabriek voor nieuwe R.U.M.-Chairs. Dit proces zorgt ervoor dat materialen voortdurend worden hergebruikt, wat afval vermindert en bijdraagt aan een duurzame toekomst.
Een Educatief Model voor de Toekomst
De R.U.M.-Chairs van Via University College zijn meer dan alleen meubels; het is een hoeksteen van een breder educatief model dat duurzaamheid benadrukt. Docenten kunnen de aanwezigheid van de R.U.M.-Chair benutten om studenten te betrekken bij gesprekken over duurzame praktijken en hun belang in het bedrijfsleven en de samenleving.
Workshops en projecten rond de R.U.M.-Chair kunnen studenten aanmoedigen om kritisch na te denken over hun consumptiegedragingen en de milieueffecten van hun toekomstige beslissingen. Zo bereidt Via University College de studenten niet alleen voor op hun professionele leven, maar inspireert het ook een gevoel van verantwoordelijkheid voor de planeet.
Leave a comment