Hvordan vi kan nå de ambitiøse Co2-mål i byggeri & Indretning? – ”Vejen frem mod et lavere klimaaftryk i 2025”
Byggebranchen står overfor en af de største udfordringer i sin historie: At reducere Co2-aftrykket af nye bygninger & indretninger. I 2024 blev den maksimale grænse sat til 12 kg eCo2 pr. kvadratmeter for et byggeri, inklusive indretning. Men det er kun begyndelsen. I 2025 skal vi reducere dette aftryk yderligere til 6-8 kg eCo2 pr. kvadratmeter – en ambitiøs målsætning, der kræver en fundamentalt ny tilgang til både design og konstruktion
Hvorfor er det så svært at reducere eCo2-aftrykket?
At opnå en markant eCo2-reduktion på byggeri og indretning er en kompleks opgave, og flere faktorer gør det udfordrende:
-
Kompleksiteten i beregningerne
At beregne et byggeri’s præcise eCo2-aftryk kræver detaljeret viden om alle de materialer, der anvendes, fra fundament til indretning, samt om transporten, produktionen og energiforbruget undervejs. Det er en omfattende opgave, der involverer flere aktører, og som hurtigt kan blive både tidskrævende og dyrt. Eksempler på, hvordan findes her:
-
Mangfoldighed i bygninger
Bygninger er meget forskellige i størrelse, form og funktion. Det betyder, at en enkelt standard eller model for eCo2-reduktion ikke nødvendigvis kan anvendes på tværs af alle projekter. Hver bygning kræver en tilpasset tilgang, hvilket gør det svært at finde universelle løsninger. -
Teknologiske begrænsninger
Der er sket store fremskridt indenfor bæredygtige byggematerialer og -metoder, men vi er stadig langt fra at have løst alle de tekniske udfordringer. For eksempel kan nogle lav-eCo2 materialer være dyrere eller sværere at arbejde med, hvilket kan hæmme deres udbredelse.
Mulige veje frem: Hvordan når vi de nye mål?
Selvom udfordringerne er store, er der flere måder, vi kan arbejde hen imod de ambitiøse eCo2-mål på. Her er nogle af de mest lovende løsninger:
-
Pilotprojekter og test af løsninger
At udvikle og afprøve nye løsninger i pilotprojekter er en af de mest effektive måder at finde ud af, hvad der fungerer i praksis. Ved at gennemføre konkrete tests kan vi samle data og erfaringer, som kan hjælpe med at udvikle standarder og bedste praksis for eCo2-reduktion i byggebranchen. -
Økonomiske incitamenter & krav fra lovgivningen
En anden vigtig vej frem er at skabe stærke økonomiske incitamenter for bæredygtigt byggeri. Regeringer og kommuner kan tilbyde skattefradrag, tilskud eller lavere afgifter for byggeri, der lever op til de nye eCo2-krav. Dette vil motivere både bygherrer og materialeleverandører til at prioritere bæredygtighed. Alternativer kan være straf, bøde eller tvang. Eksempel på ambitiøse mål til reduktion findes her:
https://reductionroadmap.dk/reduction-roadmap-2
-
Samarbejde på tværs af sektorer
For at opnå store resultater er det nødvendigt, at alle aktører i byggebranchen & indretningsbranchen – arkitekter og ingeniører til bygherrer og materialeproducenter inklusive møbelbrands – arbejder tæt sammen. Samarbejde på tværs af sektorer kan føre til udvikling af nye materialer og teknologier, der gør det lettere at opnå lavere eCo2-aftryk. -
Digitalisering og datadrevne beslutninger
Digitale værktøjer og platforme kan spille en central rolle i at reducere Co2-aftrykket. Software, der kan beregne og sammenligne eCo2-aftryk for forskellige materialer og bygningstyper, vil hjælpe aktørerne i byggebranchen med at træffe mere informerede og bæredygtige beslutninger. -
Uddannelse og oplysning
For at sikre, at de rigtige beslutninger bliver truffet på alle niveauer i byggebranchen, er det vigtigt at uddanne og oplyse aktørerne om vigtigheden af at reducere eCo2-aftrykket. Dette gælder både for arkitekter, ingeniører og bygherrer, men også for politikere og lovgivere, der skal sætte de rette rammer OG, at kunderne sætter det bæredygtige valg, som et centralt argument i købsprocessen. Altså 3 stakeholders: Kunden, Leverandøren og lovgiveren skal sammen finde, de bedste løsninger.
Et konkret eksempel på bæredygtighed: R.U.M. stolen
Et inspirerende eksempel på, hvordan man kan tænke bæredygtigt i indretning og møbeldesign, er Wehlers’ R.U.M. stol. Denne stol er et praktisk case study i, hvordan et møbel kan produceres med lavt eCo2-aftryk gennem brug af genanvendte materialer og optimerede produktionsprocesser. Genanvendte materialer fra havet, computere, Novo Nordisk, Carlsberg giver R.U.M.- stolen det lavest footprint i verden, for en ny stol.
Hvordan R.U.M. stolen kan bidrage til målet om eCo2-reduktion:
- Inspiration for møbelproducenter: R.U.M. stolen viser, hvordan bæredygtige produktionsmetoder og genanvendte materialer kan anvendes til at skabe stilfulde og funktionelle møbler med lavt eCo2-aftryk. R.U.M.-stolen er designet af arkitektvirksomheden CF Møller, https://www.cfmoller.com/
- Case study i undervisning: R.U.M. stolen kan bruges som et eksempel i undervisning og præsentationer, hvor man viser konkrete løsninger på eCo2-reduktion i design og produktion.
- En del af den større løsning: Kombinationen af møbler som R.U.M. stolen med andre bæredygtige byggematerialer og -metoder kan bidrage til at opnå det ønskede eCo2-mål på 6-8 kg pr. kvadratmeter.
Vejen frem: Sammen kan vi opnå Co2-målene
At reducere eCo2-aftrykket af byggeri og indretning fra 12 kg til 6-8 kg pr. kvadratmeter i 2025 er en udfordring, men det er også en nødvendighed for at opnå vores klimamål. Ved at samarbejde på tværs af sektorer, investere i innovation og digitalisering, samt skabe økonomiske incitamenter, kan vi gøre det muligt at opnå disse mål.
R.U.M. stolen fra Wehlers er et konkret eksempel på, at det er muligt at skabe bæredygtige og stilfulde løsninger, og det kan være en inspirationskilde for resten af byggebranchen. Ved at tage små skridt i den rigtige retning, kan vi sammen reducere eCo2-aftrykket af både byggeri og indretning – og dermed være med til at sikre en mere bæredygtig fremtid.
Leave a comment